ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Αθανάσιος Διάκος: ένας ήρωας του 1821 στην πόλη μου» (Λαμία 2021-2022)
Σε ποιους απευθύνεται:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και Στ’ τάξεων Δημοτικού και των πρώτων τάξεων Γυμνασίων του Ν. Φθιώτιδας. Ενδεικτικά ηλικίες 9-14.
Τόπος διεξαγωγής:
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο στην πλατεία Διάκου, μπροστά στο άγαλμα του Αθανάσιου Διάκου και με το τέλος της παρουσίασης, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το κενοτάφιο του ήρωα επί της οδού Καλύβα Μπακογιάννη.
Διάρκεια: 45 λεπτά
Γενικοί Στόχοι:
Γνωριμία με την ιστορία του τόπου μου. Αναγνώριση της αξίας των μνημείων και των ηρώων του 1821.
Σκοπός του προγράμματος:
Σκοπός του προγράμματος είναι, να γνωρίσουν τα παιδιά τα μνημεία της πόλης που συνδέονται τον ήρωα της Επανάστασης του 1821 Αθανάσιο Διάκο και να μπορούν να αναγνωρίσουν μέσα από τις εικόνες της καθημερινότητάς τους την αξία των μνημείων ως ιστορικών σημείων αναφοράς και ως έργων τέχνης.
Στόχοι και δεξιότητες:
Να γίνει κατανοητό πως τα μνημεία διατηρούν μέσα στο χρόνο την ταυτότητα τους ως σημεία αναφοράς σημαντικών ιστορικών γεγονότων και ως έργα τέχνης που αντιπροσωπεύουν την εποχή τους και την καλλιτεχνική δημιουργία. Να εξοικειωθούν οι μαθητές με την ιστορία των γεγονότων που κρύβεται στα μνημεία της καθημερινότητάς τους και να αντιληφθούν τις έννοιες της έρευνας με τη χρήση πηγών όπως αυτές προκύπτουν από αναζήτηση σε αρχειακό υλικό και συλλογικούς καταλόγους βιβλίων, εφημερίδων κλπ που διατίθενται σε οργανισμούς όπως τα γενικά Αρχεία του Κράτους και οι Βιβλιοθήκες.
Τρόπος παρουσίασης του προγράμματος:
Για την παρουσίαση του προγράμματος η οποία θα γίνεται σε εξωτερικό χώρο οι εκπαιδευτές θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν στους μαθητές εικόνες που θα συνοδεύουν την αφήγησή τους και μέσω αλληλεπίδρασης, ερωτήσεις-απαντήσεις, να ολοκληρώσουν τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
Δραστηριότητες - Παιχνίδια:
Σταυρόλεξο (λέξεις κλειδιά, μνημείο, Αθανάσιος Διάκος, όνομα δημιουργού, πλατεία, επανάσταση, κλπ κλπ) Κρυπτόλεξο (ομοίως σε άλλη μορφή) Παζλ με τη φωτογραφία του αγάλματος Σε συνεργασία με το δάσκαλο της τάξης τα παιδιά όταν επιστρέψουν στο σχολείο μπορούν να αποδώσουν σε ένα χαρτί Α4 με μολύβι ή όποιο άλλο υλικό θέλουν ένα στιγμιότυπο του ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου όπως το καθένα το φαντάζεται μέσα στο χρόνο (παράδειγμα, την εποχή που στήθηκε, την περίοδο του Β Παγκοσμίου πολέμου, όπως το έχουν περιγράψει οι παππούδες τους ή οι γονείς τους, όπως είναι σήμερα, σε μια εορταστική στιγμή κλπ, κλπ). Τα έργα της κάθε τάξης μπορούν να σταλούν στη Βιβλιοθήκη ή στα ΓΑΚ και στη συνέχεια να δημοσιευτούν στους ιστότοπους των φορέων.
Συνοδευτικό υλικό για τους μαθητές:
Δίπτυχο με γενικές πληροφορίες για το θέμα Σελίδα Α4 με δραστηριότητες σχετικές με το θέμα
Φορείς υλοποίησης – Στοιχεία Επικοινωνίας:
Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Φθιώτιδας
Αινιάνων 6, 35100 Λαμία Τηλ. 2231027087, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας
Αινιάνων 6, 35132 Λαμίας, τηλ. 2231067208, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος:
Κάθε Πέμπτη σε ώρα που θα καθορίζεται κατόπιν ραντεβού
Τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού:
2231067208 (εσωτ. 2)