Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
   
   
 
  ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Αρχική   English
 
 

Αλίκη Δ. Νικηφόρου, Ζητήματα διαχείρισης τεκμηρίων πολιτισμικής κληρονομιάς. Αρχείο Ανδρέα Μουστοξύδη, βιβλία και καλλιτεχνήματα στο Πετρίδιο Κληροδότημα, μια χρονίζουσα εκκρεμότητα, Αθήνα 2012, σελ. 270  [Βιβλιοθήκη ΓΑΚ  38]

Ο Ανδρέας Μουστοξύδης (1785-1860), φιλόλογος, ιστορικός και πολιτικός, υπήρξε σημαντική προσωπικότητα του 19ου αιώνα. Η περιπετειώδης διαδρομή του αρχείου του συνδέθηκε με το σημαντικό Πετρίδιο κληροδότημα « την ιστορία του οποίου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μέσα από το  ανά χείρας βιβλίο, που εκτός των άλλων τεκμηριώνει με επάρκεια  τον βίο του Πλάτωνα Πετρίδη μιας επίσης ξεχωριστής προσωπικότητας δημόσιου άνδρα του 19ου αιώνα», όπως σημειώνεται από τον Ν. Ε. Καραπιδάκη, Πρόεδρο της Εφορείας των ΓΑΚ, στον πρόλογο του βιβλίου.

Η Αλίκη Νικηφόρου, σήμερα Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, επί σειρά ετών Διευθύντρια των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Κέρκυρας και σήμερα αναπληρωματικό μέλος της Εφορείας των ΓΑΚ, εξιστορεί την  περιπέτεια του αρχείου παραθέτοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις πτυχές αυτής της «χρονίζουσας  εκκρεμότητας» μέσα από τη ματιά του αρχειονόμου που μπορεί να αφουγκράζεται και να κρίνει τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα.

 

 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Apex
Archives Portal Europe

παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πύλης Αρχείων

To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)