Χάρτης ΠλοήγησηςΣυχνές ΕρωτήσειςΣυνδέσεις
  
Κυριακή, 26 Απριλίου 2015
ΑΡΧΙΚΗ
ENGLISH
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Ελληνική Προεδρία


Apex


Archives Portal Europe

To παρόν έργο συγχρηματοδοτείται
από το Επιχειρησιακό Πρόγρα΅΅α
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)

Στατιστικά Στοιχεία Επισκεψιμότητας της Ιστοσελίδας Γ.Α.Κ. και της πύλης @ρχειομνήμων

 

Στατιστικά στοιχεία ιστοσελίδας Γ.Α.Κ.
Στατιστικά Στοιχεία πύλης @ρχειομνήμων
Στατιστικά Στοιχεία Αναγνωστηρίου Γ.Α.Κ.

 


 

Εκδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου 2015 με ομιλητή τον κ. Didier Grange

Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ η ομιλία του κ. Didier Grange, Διευθυντή των Δημοτικών Αρχείων της Γενεύης και Ειδικού Συμβούλου του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων, με θέμα «Archival Associations Worldwide. Overview and Thoughts».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν τα ΓΑΚ και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ομιλίες της κ. Μαριέττας Μινώτου, Διευθύντριας της Κ.Υ. των ΓΑΚ και της κ. Αμαλίας Παππά, Προέδρου της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας και Αναπληρώτριας Διευθύντριας. Η κ. Μινώτου αναφέρθηκε κυρίως στις επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις της Υπηρεσίας το 2014, έτος εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ, ενώ η κ. Παππά αναφέρθηκε στα 25 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελβετίας κ. Lorenzo Amberg, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Ψυχικού κ. Νέλλη Λάβδα, ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ κ. Νίκος Καραπιδάκης και μέλη της, πρώην πρόεδροι της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας και εκπρόσωποι αρχειακών φορέων της Ελλάδας.

Ομιλία κ. Didier Grange (στα ελληνικά) Ομιλία κ. Μαριέττας Μινώτου (στα αγγλικά)

 


 

Κοπή πίτας 2015

 

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής πίτας της Κ.Υ. των ΓΑΚ.

περισσότερα

Πατήστε στην φωτογραφία για

φωτογραφικό υλικό

Πατήστε στη φωτογραφία για

φωτογραφικό υλικό


 

Πρόσκληση σε ομιλία - Εκδήλωση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, στις 7:00 μ.μ. στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., Δάφνης 61, Ψυχικό.

Πρόσκληση εκδήλωσης
Πληροφορίες για τον ομιλητή στα αγγλικά

 


 

 

Τεκμήριο του μήνα

‘‘Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος APEx, στο οποίο συμμετέχει η Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., και της προβολής αρχειακού υλικού των συμμετεχόντων φορέων, αναρτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Πύλη Αρχείων ως «Τεκμήριο του Μήνα» το Ευαγγελιστάριο (10-11ος αι.) από τη Συλλογή Χειρογράφων της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ.

Αναλυτική περιγραφή του τεκμηρίου είναι διαθέσιμη στο

http://www.archivesportaleurope.net/featured-document/-/fed/pk/77455‘‘.

 

  

Εκπαιδευτικό εργαστήριο: Νεαροί συντηρητές σε δράση! στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Παιδιά, σας αρέσει το χαρτί, το μολύβι και η γραφή; Σας αρέσουν τα βιβλία; Θέλετε να μπείτε στο εργαστήριο και να μάθετε όλα όσα χρειάζονται για την συντήρηση ενός παλιού βιβλίου; Είστε έτοιμοι να αναλάβετε δράση και να γίνετε νεαροί «συντηρητές»;

Αν είστε από 8 έως 14 ετών κι αν όλα αυτά σας φαίνονται ενδιαφέροντα, σας περιμένουμε στο εκπαιδευτικό εργαστήριο που διοργανώνουν το Τμήμα Συντήρησης και Αναπαραγωγής της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή την έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας», η οποία φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις συντηρήτριες αρχειακού και βιβλιακού υλικού Πηνελόπη Μπάνου, Αγγελική Στασινού, Μαρία Γιαννίκου και Ουρανία Κανακάρη.

Θα πραγματοποιηθούν δύο προγράμματα με το ίδιο θέμα. Το ένα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-12:00 και το δεύτερο το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 και ώρες 10:00-12:00.

δελτίο τύπου


 

 

Έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας»

στο Ίδρυμα Ευγενίδου από 3 έως 30 Νοεμβρίου 2014

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 5 Νοεμβρίου


Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις τους για τον εορτασμό των 100 χρόνων (1914–2014) από την ίδρυσή τους, παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Ευγενίδου υλικό από τα αρχεία και τις συλλογές τους που συγκεντρώθηκε και διαφυλάχθηκε στον ένα αιώνα της λειτουργίας τους.

πρόσκληση δελτίο τύπου


 

 


 

Επαναληπτικές προβολές- Ντοκιμαντέρ "Κρυφτό"


Ανταποκρινόμενοι στη μεγάλη προσέλευση του κοινού στο ντοκιμαντέρ "Κρυφτό", που παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στις 30/10/2014, σας πληροφορούμε ότι η προβολή θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα κατόπιν συνεννόησης και εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός σχετικών αιτημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστέλλουν τα αιτήματά τους στο info@gak.gr ή να επικοινωνούν με το 210-6782272 ή με το 201-6782273 ώρες 9.00- 14.00.

 


δελτίο τύπου


 

 

Ντοκιμαντέρ "Κρυφτό"

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, η ΝΕΡΙΤ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) παρουσιάζουν σε πρώτη προβολή την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ιστορικό τεκμήριο. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Κρυφτό» το οποίο γυρίστηκε το 1955 κατά παραγγελία του ΟΗΕ και η κυριότητά του ανήκει σήμερα στο Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 

πρόσκληση δελτίο τύπου 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) συμμετείχαν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες φέτος είχαν τον γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του χρόνου» και υποδέχτηκαν το κοινό στην εικαστική έκθεση «Γακ-Art» στο κτήριο τους, Δάφνης 61 στο Ψυχικό, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Δελτίο Τύπου (doc)>>

 
 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων και των εκατό χρόνων από την ίδρυσή τους (1914-2014), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους πραγματοποιούν στο κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας, την εικαστική έκθεση Γακ-Αrt.

Διάρκεια έκθεσης: 16/6 - 24/10/2014. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Σ/Κ και αργιών, 9:00 - 15:00. Πληροφορίες: 210-6782270, 210-6782273. Είσοδος ελεύθερη

Δελτίο Τύπου Κατάλογος Έκθεσης

 

Ημερολόγιο 2014


   

Ηλεκτρονική περιήγηση στην Έκθεση " Η Χάρτα του Ρήγα: από τα Αρχεία στον Ψηφιακό Κόσμο"
Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση "Στοργή στο Λαό". Η λογοκρισία στον πολιτισμό και το δημόσιο λόγο επί Επταετίας (1967-1974).
ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το "Έθνος" ξεφυλλίζει αρχεία της περιόδου της Επταετίας που φυλάσσονται στα Γ.Α.Κ.

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10205537864819494&id=1500465946869587

περισσότερα

Επίσκεψη των Mateo Maciá Gómez και Rosa Salord Bertrán στα Γ.Α.Κ

Στις 3 Απριλίου του 2015, o Διευθυντής Τεκμηρίων, Βιβλιοθηκών και Αρχείων  των Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Μαδρίτης-Ισπανία, κ. Mateo Maciá Gómez και  η Διευθύντρια Bιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Francisco de Vitoria-Pozuelo de Alarcón, Madrid,  κ. Rosa Salord Bertrán, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα Γ.Α.Κ Ακολούθησε ξενάγηση στα Τμήματα, χώρους και εγκαταστάσεις των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

 

 

 

περισσότερα

Πρόσκληση τελετής απονομής βραβείων

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες" του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Επιστημονική Ένωση "Νέα Παιδεία" σας προσκαλούν στην τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού και Φοιτητικού Διαγωνισμού Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα:

"Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν: Στιγμές του 20ου και 21ου αιώνα"

Πρόσκληση εκδήλωσης

περισσότερα

3 Απριλίου 2015 - Παρουσίαση των εργασιών των Γάλλων φοιτητών Maximilien Girard και Camille Leconte, στο πλαίσιο προγράμματος πρακτικής άσκησης στην Κ.Υ. των ΓΑΚ

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 οι Γάλλοι συνάδελφοι Maximilien Girard, αρχειονόμος και Camille Leconte συντηρήτρια βιβλίων και χαρτιού,  ενημέρωσαν το προσωπικό της Υπηρεσίας σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο προγράμματος πρακτικής άσκησης στην Κ.Υ. των ΓΑΚ

 

 

περισσότερα
Τελευταία ενημέρωση
23/4/2015 1:05:52 μμ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ © 2008
Δάφνης 61, Τ.Κ. 154 52, Ψυχικό - ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-6782200 - ΦΑΞ: 210-6782215 - E-MAIL: archives@gak.gr - WEBSITE: gak.gr - Όροι Χρήσης
Designed & Developed by
GLOBO Technologies S.A.