Χάρτης ΠλοήγησηςΣυχνές ΕρωτήσειςΣυνδέσεις
  
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
ΑΡΧΙΚΗ
ENGLISH
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Ελληνική Προεδρία


Apex


Archives Portal Europe

To παρόν έργο συγχρηματοδοτείται
από το Επιχειρησιακό Πρόγρα΅΅α
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)

«12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη». Συμμετοχή των Γενικών Αρχείων του Κράτους στον εορτασμό για την απελευθέρωση της Αθήνας.

Η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Δελτίο τύπου
πρόγραμμα εκδήλωσης αφίσα εκδήλωσης 

Για να επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook πατήστε στο παρακάτω εικονίδιο


Απολογισμός Εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων 2015

Τα Γ.Α.Κ. στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες (Π.Υ.) των Γ.Α.Κ.

 

Η Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. σε συνεργασία με το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, διοργάνωσε, την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, μία «Ανοικτή Ημέρα Αρχείων» προσκαλώντας το κοινό να περάσει «Μια μέρα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε ξεναγήσεις - το πρωί και το απόγευμα- στους χώρους της Κ.Υ. και προβολές οπτικοακουστικού υλικού που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή των Γ.Α.Κ. και  τις δραστηριότητές τους και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από όλες τις Π.Υ. των Γ.Α.Κ.

περισσότερα

άλμπουμ φωτογραφιών

ομιλία κ.Θυμάκη


 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

9 Ιουνίου

Γιορτάζουμε μαζί!

Χαιρετισμός της Διευθύντριας της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. κας Μαριέττας Μινώτου

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) να συμμετέχουν ενεργά και φέτος, ακολουθώντας την παράδοση των τριών τελευταίων ετών, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων που διοργανώνεται, σταθερά από το έτος 2007, στις 9 Ιουνίου, από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων (www.ica.org).

Αυτήν τη χρονιά, τα Γ.Α.Κ., η Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες (Π.Υ.) της χώρας, γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις που στόχο έχουν να ανοίξουν τις «πύλες» των Αρχείων στο ευρύτερο κοινό, προβάλλοντας τον πλούτο των αρχειακών τεκμηρίων που φυλάσσονται στα Γ.Α.Κ. και αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πολυδιάστατη προσφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία, εν γένει.

(περισσότερα)

πατήστε πάνω για μεγέθυνση
Πρόγραμμα εκδήλωσης    


 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ Γ.Α.Κ. ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ “OPEN HOUSE”

Η Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., συμμετέχοντας στον θεσμό του Open House, το Σάββατο 16 Μαΐου άνοιξε τις πύλες  της στο ευρύ κοινό με σκοπό την γνωριμία  με τον κόσμο των αρχείων και την αρχιτεκτονική τους. 

Το Open House είναι ένας διεθνής θεσμός, που δημιουργήθηκε για να προβάλλει και να αναδείξει την  αξία και τη σημασία της αρχιτεκτονικής εν γένει αλλά και τον ρόλο που έχει αυτή στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Προσκαλεί όλους να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την αξία ενός καλά σχεδιασμένου και δομημένου περιβάλλοντος.

Το κτήριο της Κ.Υ των Γ.Α.Κ. αποτελεί αρχιτεκτονικά πρότυπο, διότι κατασκευάστηκε με στόχο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις μια αρχειακής υπηρεσίας. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτηρίου της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., προϊόν της συνεργασίας των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Δακανάλη, Στάθη Μπουμπιώτη, Ανδρόνικου Τσιγκούνη και Χρήστου Φλώρου, πήρε το πρώτο βραβείο σε σχετικό πανελλήνιο διαγωνισμό του 1978.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους του κτηρίου και να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής του, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τις σύγχρονες απαιτήσεις  για την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Αρχειακής Υπηρεσίας.  Το κοινό υποδέχτηκαν η Διευθύντρια της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. κ. Μαριέττα Μινώτου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Αμαλία Παππά, η Προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Μελετών κ. Χριστίνα Σάρρα, η Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης και Αναπαραγωγής κ. Δήμητρα Μπάρμπα, στελέχη της Υπηρεσίας και ο αρχιτέκτονας κ. Ανδρόνικος Τσιγκούνης.


 

 

Εκδήλωση στα Γ.Α.Κ. Ν. Ζακύνθου με θέμα «Μια μέρα στα Γενικά Αρχεία Ζακύνθου»

 http://gak.zak.sch.gr/Actvt/actvt-00.htm 

Στατιστικά Στοιχεία Επισκεψιμότητας της Ιστοσελίδας Γ.Α.Κ. και της πύλης @ρχειομνήμων

 

Στατιστικά στοιχεία ιστοσελίδας Γ.Α.Κ.
Στατιστικά Στοιχεία πύλης @ρχειομνήμων
Στατιστικά Στοιχεία Αναγνωστηρίου Γ.Α.Κ.

 


 

Εκδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου 2015 με ομιλητή τον κ. Didier Grange

Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ η ομιλία του κ. Didier Grange, Διευθυντή των Δημοτικών Αρχείων της Γενεύης και Ειδικού Συμβούλου του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων, με θέμα «Archival Associations Worldwide. Overview and Thoughts».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν τα ΓΑΚ και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ομιλίες της κ. Μαριέττας Μινώτου, Διευθύντριας της Κ.Υ. των ΓΑΚ και της κ. Αμαλίας Παππά, Προέδρου της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας και Αναπληρώτριας Διευθύντριας. Η κ. Μινώτου αναφέρθηκε κυρίως στις επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις της Υπηρεσίας το 2014, έτος εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ, ενώ η κ. Παππά αναφέρθηκε στα 25 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελβετίας κ. Lorenzo Amberg, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Ψυχικού κ. Νέλλη Λάβδα, ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ κ. Νίκος Καραπιδάκης και μέλη της, πρώην πρόεδροι της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας και εκπρόσωποι αρχειακών φορέων της Ελλάδας.

Ομιλία κ. Didier Grange (στα ελληνικά) Ομιλία κ. Μαριέττας Μινώτου (στα αγγλικά)

 


 

Κοπή πίτας 2015

 

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής πίτας της Κ.Υ. των ΓΑΚ.

περισσότερα

Πατήστε στην φωτογραφία για

φωτογραφικό υλικό

Πατήστε στη φωτογραφία για

φωτογραφικό υλικό


 

Πρόσκληση σε ομιλία - Εκδήλωση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, στις 7:00 μ.μ. στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., Δάφνης 61, Ψυχικό.

Πρόσκληση εκδήλωσης
Πληροφορίες για τον ομιλητή στα αγγλικά

 


 

 

Τεκμήριο του μήνα

‘‘Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος APEx, στο οποίο συμμετέχει η Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., και της προβολής αρχειακού υλικού των συμμετεχόντων φορέων, αναρτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Πύλη Αρχείων ως «Τεκμήριο του Μήνα» το Ευαγγελιστάριο (10-11ος αι.) από τη Συλλογή Χειρογράφων της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ.

Αναλυτική περιγραφή του τεκμηρίου είναι διαθέσιμη στο

http://www.archivesportaleurope.net/featured-document/-/fed/pk/77455‘‘.

 

  

Εκπαιδευτικό εργαστήριο: Νεαροί συντηρητές σε δράση! στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Παιδιά, σας αρέσει το χαρτί, το μολύβι και η γραφή; Σας αρέσουν τα βιβλία; Θέλετε να μπείτε στο εργαστήριο και να μάθετε όλα όσα χρειάζονται για την συντήρηση ενός παλιού βιβλίου; Είστε έτοιμοι να αναλάβετε δράση και να γίνετε νεαροί «συντηρητές»;

Αν είστε από 8 έως 14 ετών κι αν όλα αυτά σας φαίνονται ενδιαφέροντα, σας περιμένουμε στο εκπαιδευτικό εργαστήριο που διοργανώνουν το Τμήμα Συντήρησης και Αναπαραγωγής της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή την έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας», η οποία φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις συντηρήτριες αρχειακού και βιβλιακού υλικού Πηνελόπη Μπάνου, Αγγελική Στασινού, Μαρία Γιαννίκου και Ουρανία Κανακάρη.

Θα πραγματοποιηθούν δύο προγράμματα με το ίδιο θέμα. Το ένα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-12:00 και το δεύτερο το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 και ώρες 10:00-12:00.

δελτίο τύπου


 

 

Έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας»

στο Ίδρυμα Ευγενίδου από 3 έως 30 Νοεμβρίου 2014

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 5 Νοεμβρίου


Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις τους για τον εορτασμό των 100 χρόνων (1914–2014) από την ίδρυσή τους, παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Ευγενίδου υλικό από τα αρχεία και τις συλλογές τους που συγκεντρώθηκε και διαφυλάχθηκε στον ένα αιώνα της λειτουργίας τους.

πρόσκληση δελτίο τύπου


 

 


 

Επαναληπτικές προβολές- Ντοκιμαντέρ "Κρυφτό"


Ανταποκρινόμενοι στη μεγάλη προσέλευση του κοινού στο ντοκιμαντέρ "Κρυφτό", που παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στις 30/10/2014, σας πληροφορούμε ότι η προβολή θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα κατόπιν συνεννόησης και εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός σχετικών αιτημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστέλλουν τα αιτήματά τους στο info@gak.gr ή να επικοινωνούν με το 210-6782272 ή με το 201-6782273 ώρες 9.00- 14.00.