Χάρτης ΠλοήγησηςΣυχνές ΕρωτήσειςΣυνδέσεις
  
Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016
ΑΡΧΙΚΗ
ENGLISH
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΡΧΕΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Ελληνική Προεδρία


Apex


Archives Portal Europe

To παρόν έργο συγχρηματοδοτείται
από το Επιχειρησιακό Πρόγρα΅΅α
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)

 

«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση»

Η έκθεση αρχειακού υλικού «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα Ελεύθερη», για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταφέρεται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 12 Νοεμβρίου 2015 έως τις 30 Ιανουαρίου 2016.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

παράταση έκθεσης - νέο Δελτίο τύπου


 

 

«12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη». Συμμετοχή των Γενικών Αρχείων του Κράτους στον εορτασμό για την απελευθέρωση της Αθήνας.

Η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Δελτίο τύπου
πρόγραμμα εκδήλωσης αφίσα εκδήλωσης

 

Ιστοσελίδα των εκδηλώσεων με εκτενές αφιέρωμα στην απελευθέρωση της πόλης και της πόλης και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. 

http://freeathens44.org 

Για να επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook πατήστε στο παρακάτω εικονίδιο


Απολογισμός Εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων 2015

Τα Γ.Α.Κ. στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες (Π.Υ.) των Γ.Α.Κ.

 

Η Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. σε συνεργασία με το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, διοργάνωσε, την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, μία «Ανοικτή Ημέρα Αρχείων» προσκαλώντας το κοινό να περάσει «Μια μέρα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε ξεναγήσεις - το πρωί και το απόγευμα- στους χώρους της Κ.Υ. και προβολές οπτικοακουστικού υλικού που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή των Γ.Α.Κ. και  τις δραστηριότητές τους και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από όλες τις Π.Υ. των Γ.Α.Κ.

περισσότερα

άλμπουμ φωτογραφιών

ομιλία κ.Θυμάκη


 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

9 Ιουνίου

Γιορτάζουμε μαζί!

Χαιρετισμός της Διευθύντριας της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. κας Μαριέττας Μινώτου

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) να συμμετέχουν ενεργά και φέτος, ακολουθώντας την παράδοση των τριών τελευταίων ετών, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων που διοργανώνεται, σταθερά από το έτος 2007, στις 9 Ιουνίου, από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων (www.ica.org).

Αυτήν τη χρονιά, τα Γ.Α.Κ., η Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες (Π.Υ.) της χώρας, γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις που στόχο έχουν να ανοίξουν τις «πύλες» των Αρχείων στο ευρύτερο κοινό, προβάλλοντας τον πλούτο των αρχειακών τεκμηρίων που φυλάσσονται στα Γ.Α.Κ. και αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πολυδιάστατη προσφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία, εν γένει.

(περισσότερα)

πατήστε πάνω για μεγέθυνση
Πρόγραμμα εκδήλωσης    


 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ Γ.Α.Κ. ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ “OPEN HOUSE”

Η Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., συμμετέχοντας στον θεσμό του Open House, το Σάββατο 16 Μαΐου άνοιξε τις πύλες  της στο ευρύ κοινό με σκοπό την γνωριμία  με τον κόσμο των αρχείων και την αρχιτεκτονική τους. 

Το Open House είναι ένας διεθνής θεσμός, που δημιουργήθηκε για να προβάλλει και να αναδείξει την  αξία και τη σημασία της αρχιτεκτονικής εν γένει αλλά και τον ρόλο που έχει αυτή στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Προσκαλεί όλους να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την αξία ενός καλά σχεδιασμένου και δομημένου περιβάλλοντος.

Το κτήριο της Κ.Υ των Γ.Α.Κ. αποτελεί αρχιτεκτονικά πρότυπο, διότι κατασκευάστηκε με στόχο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις μια αρχειακής υπηρεσίας. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτηρίου της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., προϊόν της συνεργασίας των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Δακανάλη, Στάθη Μπουμπιώτη, Ανδρόνικου Τσιγκούνη και Χρήστου Φλώρου, πήρε το πρώτο βραβείο σε σχετικό πανελλήνιο διαγωνισμό του 1978.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους του κτηρίου και να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής του, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τις σύγχρονες απαιτήσεις  για την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Αρχειακής Υπηρεσίας.  Το κοινό υποδέχτηκαν η Διευθύντρια της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. κ. Μαριέττα Μινώτου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Αμαλία Παππά, η Προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Μελετών κ. Χριστίνα Σάρρα, η Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης και Αναπαραγωγής κ. Δήμητρα Μπάρμπα, στελέχη της Υπηρεσίας και ο αρχιτέκτονας κ. Ανδρόνικος Τσιγκούνης.


 

 

Εκδήλωση στα Γ.Α.Κ. Ν. Ζακύνθου με θέμα «Μια μέρα στα Γενικά Αρχεία Ζακύνθου»

 http://gak.zak.sch.gr/Actvt/actvt-00.htm 

Στατιστικά Στοιχεία Επισκεψιμότητας της Ιστοσελίδας Γ.Α.Κ. και της πύλης @ρχειομνήμων

 

Στατιστικά στοιχεία ιστοσελίδας Γ.Α.Κ.
Στατιστικά Στοιχεία πύλης @ρχειομνήμων
Στατιστικά Στοιχεία Αναγνωστηρίου Γ.Α.Κ.

 


 

Εκδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου 2015 με ομιλητή τον κ. Didier Grange

Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ η ομιλία του κ. Didier Grange, Διευθυντή των Δημοτικών Αρχείων της Γενεύης και Ειδικού Συμβούλου του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων, με θέμα «Archival Associations Worldwide. Overview and Thoughts».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν τα ΓΑΚ και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ομιλίες της κ. Μαριέττας Μινώτου, Διευθύντριας της Κ.Υ. των ΓΑΚ και της κ. Αμαλίας Παππά, Προέδρου της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας και Αναπληρώτριας Διευθύντριας. Η κ. Μινώτου αναφέρθηκε κυρίως στις επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις της Υπηρεσίας το 2014, έτος εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ, ενώ η κ. Παππά αναφέρθηκε στα 25 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελβετίας κ. Lorenzo Amberg, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Ψυχικού κ. Νέλλη Λάβδα, ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ κ. Νίκος Καραπιδάκης και μέλη της, πρώην πρόεδροι της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας και εκπρόσωποι αρχειακών φορέων της Ελλάδας.

Ομιλία κ. Didier Grange (στα ελληνικά) Ομιλία κ. Μαριέττας Μινώτου (στα αγγλικά)

 


 

Κοπή πίτας 2015

 

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής πίτας της Κ.Υ. των ΓΑΚ.

περισσότερα

Πατήστε στην φωτογραφία για

φωτογραφικό υλικό

Πατήστε στη φωτογραφία για

φωτογραφικό υλικό


 

Πρόσκληση σε ομιλία - Εκδήλωση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, στις 7:00 μ.μ. στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., Δάφνης 61, Ψυχικό.

Πρόσκληση εκδήλωσης
Πληροφορίες για τον ομιλητή στα αγγλικά

 


 

 

Τεκμήριο του μήνα

‘‘Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος APEx, στο οποίο συμμετέχει η Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., και της προβολής αρχειακού υλικού των συμμετεχόντων φορέων, αναρτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Πύλη Αρχείων ως «Τεκμήριο του Μήνα» το Ευαγγελιστάριο (10-11ος αι.) από τη Συλλογή Χειρογράφων της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ.

Αναλυτική περιγραφή του τεκμηρίου είναι διαθέσιμη στο

http://www.archivesportaleurope.net/featured-document/-/fed/pk/77455‘‘.