Χάρτης ΠλοήγησηςΣυχνές ΕρωτήσειςΣυνδέσεις
  
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016
ΑΡΧΙΚΗ
ENGLISH
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΡΧΕΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Ελληνική Προεδρία


Apex


Archives Portal Europe

To παρόν έργο συγχρηματοδοτείται
από το Επιχειρησιακό Πρόγρα΅΅α
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ Γ.Α.Κ. ΣΤΗΝ “OPEN HOUSE ATHENS 2016”

Η Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., συμμετέχοντας για τρίτη χρονιά στον θεσμό του Open House, το Σάββατο 16 Απριλίου, άνοιξε τις πύλες της στο ευρύ κοινό με σκοπό την γνωριμία  με τον κόσμο των αρχείων και την αρχιτεκτονική τους. 

Το Open House είναι ένας διεθνής θεσμός, που δημιουργήθηκε για να προβάλλει και να αναδείξει την αξία και τη σημασία της αρχιτεκτονικής εν γένει αλλά και τον ρόλο που έχει αυτή στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Προσκαλεί όλους να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την αξία ενός καλά σχεδιασμένου και δομημένου περιβάλλοντος.

Το κτήριο της Κ.Υ των Γ.Α.Κ. αποτελεί αρχιτεκτονικά πρότυπο, διότι κατασκευάστηκε με στόχο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις μια αρχειακής υπηρεσίας. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτηρίου της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., προϊόν της συνεργασίας των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Δακανάλη, Στάθη Μπουμπιώτη, Ανδρόνικου Τσιγκούνη και Χρήστου Φλώρου, πήρε το πρώτο βραβείο σε σχετικό πανελλήνιο διαγωνισμό του 1978.

 

Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους του κτηρίου και να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής του, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τις σύγχρονες απαιτήσεις  για την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Αρχειακής Υπηρεσίας. Το κοινό υποδέχτηκαν στελέχη της Υπηρεσίας και ο αρχιτέκτονας κ. Χρήστος Φλώρος. 

 

Τα Γ.Α.Κ. συμμετέχουν στην Open House

Για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια ανοίγουν τις πύλες τους για ξεναγήσεις στο κοινό δωρεάν, με εκθέματα τα ίδια τα κτήρια και την αρχιτεκτονική τους.

Η Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. (Δάφνης 61, Ψυχικό) συμμετέχει στην Open House το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, ώρες προσέλευσης 11:00-17:00.

http://www.openhouseathens.gr/gr/program/2016/

Ο χάρτης με τα κτήρια

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zj9dxsKIBFys.kjBzpc87exLM


 

 

Εκδήλωση 7.3.2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Δελτίο τύπου στα Ελληνικά Δελτίο τύπου στα Αγγλικά
Ομιλία κ.Μινώτου στα Ελληνικά Ομιλία κ.Μινώτου στα Γαλλικά
Επιστολή τέως Υπουργού Πολιτισμού και Επικοινωνίας Αφιέρωμα στην εκπομπή ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ


 

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας των Γενικών Αρχείων του Κράτους για το έτος 2016

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής πίτας της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. Χαιρετισμούς απηύθυναν, από την πλευρά των Γ.Α.Κ. α. ο Πρόεδρος της Εφορείας των Γ.Α.Κ. κ. Νικόλαος Καραπιδάκης και β. η Διευθύντρια των Γ.Α.Κ. κ. Μαριέττα Μινώτου, ενώ από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.), α. ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Π.Ε.Θ., κ. Γιάννης Παντής και β. ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, κ. Βασίλης Σουλικιάς.  

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν από το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, η αντιδήμαρχος, κ. Νέλλη Λάβδα, ανώτατα στελέχη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με τους συνεργάτες τους, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, καθώς και συνεργάτες και φίλοι από αρχειακούς και πολιτιστικούς φορείς της χώρας.

 

«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση»

Η έκθεση αρχειακού υλικού «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα Ελεύθερη», για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταφέρεται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 12 Νοεμβρίου 2015 έως τις 30 Ιανουαρίου 2016.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

παράταση έκθεσης - νέο Δελτίο τύπου


 

 

«12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη». Συμμετοχή των Γενικών Αρχείων του Κράτους στον εορτασμό για την απελευθέρωση της Αθήνας.

Η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Δελτίο τύπου
πρόγραμμα εκδήλωσης αφίσα εκδήλωσης

 

Ιστοσελίδα των εκδηλώσεων με εκτενές αφιέρωμα στην απελευθέρωση της πόλης και της πόλης και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. 

http://freeathens44.org 

Για να επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook πατήστε στο παρακάτω εικονίδιο


Απολογισμός Εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων 2015

Τα Γ.Α.Κ. στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες (Π.Υ.) των Γ.Α.Κ.

 

Η Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. σε συνεργασία με το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, διοργάνωσε, την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, μία «Ανοικτή Ημέρα Αρχείων» προσκαλώντας το κοινό να περάσει «Μια μέρα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε ξεναγήσεις - το πρωί και το απόγευμα- στους χώρους της Κ.Υ. και προβολές οπτικοακουστικού υλικού που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή των Γ.Α.Κ. και  τις δραστηριότητές τους και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από όλες τις Π.Υ. των Γ.Α.Κ.

περισσότερα

άλμπουμ φωτογραφιών

ομιλία κ.Θυμάκη


 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

9 Ιουνίου

Γιορτάζουμε μαζί!

Χαιρετισμός της Διευθύντριας της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. κας Μαριέττας Μινώτου

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) να συμμετέχουν ενεργά και φέτος, ακολουθώντας την παράδοση των τριών τελευταίων ετών, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων που διοργανώνεται, σταθερά από το έτος 2007, στις 9 Ιουνίου, από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων (www.ica.org).

Αυτήν τη χρονιά, τα Γ.Α.Κ., η Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες (Π.Υ.) της χώρας, γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις που στόχο έχουν να ανοίξουν τις «πύλες» των Αρχείων στο ευρύτερο κοινό, προβάλλοντας τον πλούτο των αρχειακών τεκμηρίων που φυλάσσονται στα Γ.Α.Κ. και αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πολυδιάστατη προσφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία, εν γένει.

(περισσότερα)

πατήστε πάνω για μεγέθυνση
Πρόγραμμα εκδήλωσης    


 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ Γ.Α.Κ. ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ “OPEN HOUSE”

Η Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., συμμετέχοντας στον θεσμό του Open House, το Σάββατο 16 Μαΐου άνοιξε τις πύλες  της στο ευρύ κοινό με σκοπό την γνωριμία  με τον κόσμο των αρχείων και την αρχιτεκτονική τους. 

Το Open House είναι ένας διεθνής θεσμός, που δημιουργήθηκε για να προβάλλει και να αναδείξει την  αξία και τη σημασία της αρχιτεκτονικής εν γένει αλλά και τον ρόλο που έχει αυτή στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Προσκαλεί όλους να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την αξία ενός καλά σχεδιασμένου και δομημένου περιβάλλοντος.

Το κτήριο της Κ.Υ των Γ.Α.Κ. αποτελεί αρχιτεκτονικά πρότυπο, διότι κατασκευάστηκε με στόχο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις μια αρχειακής υπηρεσίας. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτηρίου της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., προϊόν της συνεργασίας των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Δακανάλη, Στάθη Μπουμπιώτη, Ανδρόνικου Τσιγκούνη και Χρήστου Φλώρου, πήρε το πρώτο βραβείο σε σχετικό πανελλήνιο διαγωνισμό του 1978.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους του κτηρίου και να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής του, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τις σύγχρονες απαιτήσεις  για την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Αρχειακής Υπηρεσίας.  Το κοινό υποδέχτηκαν η Διευθύντρια της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. κ. Μαριέττα Μινώτου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Αμαλία Παππά, η Προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Μελετών κ. Χριστίνα Σάρρα, η Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης και Αναπαραγωγής κ. Δήμητρα Μπάρμπα, στελέχη της Υπηρεσίας και ο αρχιτέκτονας κ. Ανδρόνικος Τσιγκούνης.