ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», την έκθεση "Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης" (Α. Κάλβος, Ωδή προς Αγαρηνούς) 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα.

Σπάνια αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια των Γενικών Αρχείων του Κράτους αναδεικνύουν την ιστορική πορεία και την καθοριστική για την Ανεξαρτησία προσφορά της ναυτιλίας, ως δύναμης ανατροπής κατά την περίοδο 1821-1827 αλλά και τις περιπετειώδεις διαδρομές της μέσα από εμβληματικές προσωπικότητες του Αγώνα στη θάλασσα.

Το αρχειακό υλικό πλαισιώνεται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και τρισδιάστατα μοντέλα πολεμικών πλοίων που έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επίσης, ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές δημιούργησε το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι ενότητες και παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την ελληνική Ναυτιλία πριν και κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης, το θεσμικό περιβάλλον της ναυσιπλοΐας, τις σημαντικότερες πολεμικές επιχειρήσεις, τον ελληνικό στόλο (πολεμικό και εμπορικό), τις καταδρομικές επιχειρήσεις, την πειρατεία και το Θαλάσσιο Δικαστήριο αλλά και τις εμβληματικές προσωπικότητες του Ναυτικού Αγώνα.

Από τα τρία μικρά νησιά, τους "θαυμασίους σκοπέλους" του Κάλβου, αναδείχθηκαν τα λαμπρά εκείνα καράβια των Καπεταναίων και οι εκλεκτοί ναύτες που εμπνέουν μέχρι σήμερα με την τόλμη των θριάμβων τους στις ελληνικές θάλασσες.

Υλικό για την Έκθεση παραχωρήθηκε από το Archivio di Stato της Νάπολης αλλά και από την ιδιωτική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου. Τα μουσειακά κειμήλια της έκθεσης προέρχονται από τα ΓΑΚ Ύδρας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία "Architectonofilia" και η δημιουργία της μουσικής σύνθεσης «Θάνατός δε επικυριαρχίαν απώλεσεν» που πλαισιώνει την έκθεση, ανήκει στον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη (Μέλος του ΣΕΣΗΜ).

Η έκθεση συνοδεύεται από την έκδοση του επετειακού καταλόγου των εκθεμάτων, την ειδική έκδοση "Εβγήκαμεν εις τα πανία…" και συναφές εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αποτελεί την κύρια δράση των ΓΑΚ στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων.

Δελτίο Τύπου | Οργανώστε την επίσκεψή σας | Ενημερωτικό υλικό | Βίντεο | «λέγειν&ιστορείν» (podcasts)  |  "Εβγήκαμεν εις τα πανία"  | "Μέγα το της θαλάσσης κράτος" (κατάλογος της έκθεσης) Τεκμήρια και μουσειακά Κειμήλια | Εκπαιδευτικά προγράμματα | #COVID19 | Εικονική περιήγηση| Ιστορικά Παραλειπόμενα