Γιορτάζοντας σήμερα τη Διεθνή Ημέρα των Αρχείων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρουσιάζουν ένα μικρό αφιέρωμα στις πολλές, μικρότερες ή μεγαλύτερες περιπέτειες της διάσωσης των αρχείων στην Ελλάδα. Ιστορίες γνωστές αλλά και άγνωστες.

Αν η μέριμνα για τα αρχεία είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη όψη είναι η αδιαφορία και η απαξίωση που οδηγούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε καταστροφές που προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Για τις ανάγκες του αφιερώματος, σταχυολογήθηκαν τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Παρουσιάζονται μερικά από τα έγγραφα που αναφέρονται στις προσπάθειες για την προστασία των αρχείων των επίσημων Αρχών, ήδη από την εποχή του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, επιστολές που καταγράφουν τις αγωνίες , τις σκέψεις και τους φόβους εμβληματικών προσωπικοτήτων για την τύχη τους αλλά και τις προσπάθειες δεκαετιών για τη διάσωση του αρχειακού πλούτου της χώρας. Αυτές είναι μερικές μόνον από τις ψηφίδες που συνθέτουν την εργώδη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων ώστε να αποκτήσουν τα αρχεία της χώρας τη θέση που τους αξίζει.

Οι ιστορίες διάσωσης αρχείων δεν σταματούν, βέβαια, στις αρχές του 20ου αιώνα. Στόχος μας είναι το μικρό αυτό αφιέρωμα να αποτελέσει την αρχή ενός ευρύτερου που θα φτάσει μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Δείτε το αφιέρωμα εδώ: https://imeraarxeion2022.blogspot.com/

Επιμέλεια αφιερώματος:

Διεύθυνση Αρχειακής Έρευνας, Προβολής, Επικοινωνίας, Συντήρησης και Διατήρησης Αρχείων

Τμήμα Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας