Με αφορμή την έναρξη της β’ φάσης του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού λημματογράφησης «Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής» διοργανώθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ο ψηφιακός πολιτισμός στα χέρια της εκπαίδευσης» από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο να αναδείξει τα οφέλη που προσφέρει η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην εκπαίδευση. Σημαντικοί φορείς, βιβλιοθήκες, μουσεία, ερευνητικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί της χώρας, παρουσίασαν τις ανοιχτές και προσβάσιμες στην εκπαιδευτική κοινότητα ψηφιακές συλλογές, διαδικτυακές εκθέσεις, ψηφιακές εκδόσεις και online εφαρμογές τους, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση από την Άννα Κουλικούρδη, Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχειακής Έρευνας & Αναγνωστηρίου, η οποία στην εισήγησή της με τίτλο «Το 1821 μέσα από τα αρχεία και τις συλλογές της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους» παρουσίασε το σχετικό με την Ελληνική Επανάσταση ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό των ΓΑΚ που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο και δύναται να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.