Τιμώντας την 80η επέτειο από το μεγαλύτερο και εμβληματικότερο σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ) και βρετανούς σαμποτέρ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδας και το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» συνδιοργάνωσαν επιστημονικές, ιστορικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις. Στόχος τους είναι να αναδείξουν το κορυφαίο γεγονός του ελληνικού αντιστασιακού αγώνα αλλά και να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα με πολιτιστική και εκπαιδευτική προστιθέμενη αξία στον τόπο μας.

Την επιστημονική επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει η Δρ. Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και την αρχειακή επιμέλεια και την επιμέλεια προγράμματος η κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη, βιβλιοθηκονόμος ΜΑ, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους - Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 80 χρόνων θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις – δράσεις:

19 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2022

  • Έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με τίτλο: «Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης». Εγκαίνια: 19 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19.00. Τοποθεσία: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Λαμιέων.

25 - 26 Νοεμβρίου 2022

  • Επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Τοποθεσία: Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας. Ώρα έναρξης: 16.30.
  • 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης. Τοποθεσία: Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας. Ώρα έναρξης: 17.00.
  • Συναυλία από τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας. Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Ώρα 21.00.

27 Νοεμβρίου 2022

  • Επίσημος Εορτασμός στον χώρο πλησίον της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ώρα προσέλευσης: 11.00.
  • Ιστορικός Περίπατος Γοργοποτάμου. Ώρα έναρξης: 13.00

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το ιστορικό μονοπάτι, που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ και οι βρετανοί σαμποτέρ, με τα 11 εμβληματικά σημεία – σταθμούς της διαδρομής. Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε και υλοποιεί έργο ανάδειξης της ιστορικής διαδρομής (εργασίες συντήρησης - σήμανσης) από τη σπηλιά στο χωριό Στρώμη, έως τη γέφυρα Γοργοποτάμου.