Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε, στις 25 Φεβρουαρίου 2022, στο Ναύπλιο, συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση και αξιοποίηση του αρχείου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού το οποίο παραδόθηκε στα ΓΑΚ Αργολίδας.

Πρόθεση της Περιφέρειας είναι η οικονομική υποστήριξη του έργου της καταγραφής, ταξινόμησης, αρχειοθέτησης και προβολής του συγκεκριμένου αρχείου το οποίο αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πηγή για τη μελέτη μιας πτυχής της ελληνικής οικονομικής ιστορίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Π.Ε. Αργολίδας, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και του αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Σχοινοχωρίτη ενώ από την πλευρά των ΓΑΚ συμμετείχαν η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Αμαλία Παππά, η Αναστασία Δικοπούλου προϊσταμένη του Τμήματος Εποπτείας Ενεργών & Ημιενεργών Αρχείων, Επιλογής, Εισαγωγής και Εκκαθάρισης Ανενεργών Αρχείων και η Μαρίνα Τσουλουχά προϊσταμένη των ΓΑΚ Αργολίδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αρωγός των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ήδη από το 2021 με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα με μια πράξη υψηλού συμβολισμού προς τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στο πλαίσιο υλοποίησης Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Παιδείας, αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή των οργανικών μονάδων των Γ.Α.Κ. που βρίσκονται εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας και συγκεκριμένα των Γ.Α.Κ. Αργολίδας, Γ.Α.Κ. Αρκαδίας, Γ.Α.Κ. Κορινθίας, Γ.Α.Κ. Λακωνίας και Γ.Α.Κ. Μεσσηνίας ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.