Χορηγίες και Δωρεές

Η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων είναι ένα από τα βασικότερα σημεία που έχουν σχέση με την παραγωγή των πολιτιστικών αγαθών, καθώς επίσης και με την ομαλή λειτουργία μιας πολιτιστικής δραστηριότητας ή ενός πολιτιστικού Οργανισμού. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή το ζήτημα αυτό κατέχει πρωτεύουσα σημασία και γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων με διάφορους τρόπους (ίδια κεφάλαια ενός πολιτιστικού οργανισμού, χορηγίες, κρατική χρηματοδότηση και άλλα). Η ανάπτυξη της ιδέας περί κοινωνικής ευθύνης των εταιριών και των εύπορων ιδιωτών η χορηγία και η δωρεά προβάλλουν ως οι νέες μορφές χρηματοδότησης και επένδυσης των πολιτιστικών οργανισμών, λειτουργώντας ως σημαντικός μοχλός πολιτιστικής ανάπτυξης.

Η χορηγία και η δωρεά στον πολιτισμό αναπτύσσονται σε ένα δυναμικό κοινωνικοοικονομικό και πολιτικοπολιτιστικό περιβάλλον, που μεταβάλλεται διαρκώς και άρα τα δεδομένα είναι κάθε φορά διαφορετικά, ανάλογα με τις ισχύουσες συνθήκες. Στις μέρες μας, τόσο η χορηγία, όσο και η δωρεά αποτελούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του πολιτισμού.
Ο όρος της πολιτιστικής χορηγίας (sponsorship) διαχωρίζεται από τη δωρεά στο άρθρο 2 του Ν.3525/2007. Η δωρεά αποτελεί «παροχή στον δωρεοδόχο ενός περιουσιακού αντικειμένου, χωρίς οποιοδήποτε πρότασης, αντάλλαγμα ή αντιστάθμισμα». Ενώ δηλ. ενυπάρχει ο στόχος της κοινωνικής ευποιίας από το δωρητή, καθώς επίσης και μεταφορά χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο, δεν αναμένεται κάποιο αντάλλαγμα. Πρόκειται δηλ. για μία χαριστική δικαιοπραξία. Το κοινό σημείο της χορηγίας με τη δωρεά είναι πως και ο χορηγός και ο δωρητής στηρίζει τον αποδέκτη της ενέργειας στην υλοποίηση κάποιας δράσης ή σχεδίου με χρηματικό ποσό ή σε είδος. Μπορεί να παρέχεται σε χρηματική μορφή ή ακόμα και σε είδος.

Τα  Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), βάσει του νέου Νόμου (Ν.4610/2019, άρθρο 198) λειτουργίας τους, αποδέχονται δωρεές. 

Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω τα είδη των δωρεών που θα μπορούσαν φορείς ή ιδιώτες να παραχωρήσουν στα Γ.Α.Κ.: 

√ προβολή στα μέσα ενημέρωσης,
√ πρόσθετη διάθεση φυλάκων για τις ανάγκες μιας περιοδικής έκθεσης,
√ προσωρινή διάθεση εξοπλισμού για τις ανάγκες διαφόρων εκδηλώσεων (π.χ. φωτιστικά σώματα, μηχανές και οθόνες προβολής κτλ.),
√ προσφορά υλικών συντήρησης, φωτογραφικού υλικού,
√ εκτύπωση φωτογραφιών,
√ προσφορά hardware και software των ηλεκτρονικών συστημάτων,
√ προσφορά τραπεζικών εργασιών,
√ προσφορά του catering ή των ποτών μιας δεξίωσης κλπ.

Επίσης, η Κεντρική Υπηρεσία, καθώς και κάποιες Περιφερειακές Υπηρεσίες των Γ.Α.Κ. διαθέτουν χώρους για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων τρίτων που αφορούν σε πολιτιστικές δράσεις. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους χώρους και το κόστος φιλοξενίας, παρακαλούμε επικοινωνείστε με το Τμήμα Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Δράσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας και με τις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες των Γ.Α.Κ.

Πάγιοι χορηγοί των Γενικών Αρχείων του Κράτους:
Λίστα Χορηγών – Δωρητών Κεντρικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) & Περιφερειακών Υπηρεσιών (Π.Υ.) {Υπό επεξεργασία}
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν την έκθεση «ΓΑΚ-ART: Αφηγήσεις & Αναγνώσεις».

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, 28 σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από αρχειακά τεκμήρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αφηγούνται...Read more
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σαν καράβι μικρό που λιμάνι θα πιάσει» προσφέρεται διαδικτυακά σε μαθητές/-τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υλοποιείται στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης με τίτλο "Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη Θάλασσα", που συνδιοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία...
Read more
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το Ίδρυμα Ευγενίδου και Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», την έκθεση "Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης" (Α. Κάλβος, Ωδή προς Αγαρηνούς) 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα.

Σπάνια αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια των Γενικών Αρχείων του Κράτους αναδεικνύουν την ιστορική πορεία και την...Read more
Newsletter Ιουλίου - Αυγούστου
.
Το Newsletter για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είναι έτοιμο. Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας και τα τελευταία νέα από τον χώρο της αρχειονομίας.Read more
«Η έρευνα για τον Ναυτικό Αγώνα μέσα από τα αρχεία»

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts «λέγειν & ιστορείν» φιλοξενείται η ερευνήτρια οικονομικής και ναυτιλιακής ιστορίας Δρ. Κατερίνα Γαλάνη.

Η συζήτηση με την ιστορικό αναπτύσσεται γύρω από την πρόσφατη ιστορική έρευνα για τον Αγώνα στη θάλασσα και ξεδιπλώνει τον πλούτο του αρχειακού υλικού....
Read more
ΕΒΓΗΚΑΜΕΝ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΙΑ
Η έκδοση «Εβγήκαμεν εις τα πανία» αποτελεί ένα προσωπικό ημερολόγιο καταστρώματος πολεμικού σκάφους του Αγώνα. Πρόκειται για το χειρόγραφο ημερολόγιο που διατηρούσε ο πλοίαρχος του πλοίου «Μιλτιάδης», Γεώργιος Σαχίνης, από το 1824 ως το 1827 και στο οποίο καταγράφονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, υπό τις οδηγίες του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, και η καθημερινότητα...
Read more
Επίσημη Παρουσίαση Έκθεσης στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 
Δελτίο Τύπου επίσημης παρουσίασης της έκθεσης ...

Read more
Την Τετάρτη 9 Ιουνίου γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Αρχείων και σας περιμένουμε να επισκεφθείτε την Έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στην Θάλασσα» στον χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - ΓΑΚ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλία 1821-2021 / Initiative 1821-2021. Δείτε το trailer της Έκθεσης!
ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-2021

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, ανακοινώνουν την έναρξη της Ψηφιακής Έκθεσης ¨ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821- 2021¨.
Ακολουθήστε μας στην εικονική περιήγηση στις αίθουσες του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης, όπου μπορείτε να δείτε, ...

Read more
Συμμετοχή των Γ.Α.Κ. σε Ημερίδα του 1ου και 5ου ΠΕΚΕΣ Αττικής

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε συνεργασία με το 1ο και 5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, διοργάνωσαν στις 25 Φεβρουαρίου 2021, Επιμορφωτική Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «Το 1821 μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους», όπου παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα τεκμήρια που φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία από το ιστορικό αρχείο του 1821,...

Read more
Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, επισκέφτηκε την Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, κατόπιν πρόσκλησης της Εφορείας των Γ.Α.Κ. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της επίσκεψης.