Ψηφιακή έκθεση «Πρόσφυγες του 1922: Τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους»
https://padlet.com/GSApublicrelations/GSA_REFUGEES1922

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Ελληνοτουρκικής Σύμβασης Ανταλλαγής Πληθυσμών, η Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους ετοίμασε μια ψηφιακή έκθεση (padlet) με τίτλο «Πρόσφυγες του 1922: Τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους».

Η ψηφιακή έκθεση περιλαμβάνει 80 τεκμήρια που συγκροτούν τις εξής επτά θεματικές ενότητες:

  1. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας πριν από το 1922
  2. Η Μικρασιατική Εκστρατεία
  3. Η Ανταλλαγή των πληθυσμών
  4. Η περίθαλψη των προσφύγων
  5. Η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων
  6. Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων
  7. Η συλλογική και σωματειακή οργάνωση των προσφύγων

Για να πλοηγηθείτε στην έκθεση:

Για να δείτε τις υπόλοιπες ενότητες της ψηφιακής έκθεσης σύρετε δεξιά τη λευκή μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης ή πατήστε τα βελάκια στο πληκτρολόγιο.

Για να δείτε τα υπόλοιπα τεκμήρια σε κάθε ενότητα της ψηφιακής έκθεσης μπορείτε να κάνετε scroll down ή να σύρεται προς τα κάτω τη λευκή μπάρα δεξιά της κάθε ενότητας.

Για να δείτε σε μεγέθυνση ένα τεκμήριο κάνετε κλικ πάνω στο τεκμήριο. Αν θέλετε να εμφανίζεται παράλληλα και η λεζάντα πατήστε πάνω δεξιά το τετράγωνο κουτάκι (text panel)

Μπορείτε να δείτε το σύνολο της έκθεσης σε slide show πατώντας στο δεξιό μενού το τρίγωνο κουμπί (open slideshow). Η πλοήγηση γίνεται πατώντας τα βελάκια στο κάτω μέρος της οθόνης.

Η ψηφιακή έκθεση μεταφράστηκε στα αγγλικά και αναρτήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Πύλη Αρχείων (Archives Portal Europe).