Το τμήμα των Γ.Α.Κ. Σάμου συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ένωση Μικρασιατών Σάμου.

Α. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής του Δήμου Ανατολικής Σάμου, πραγματοποιήθηκε περίπατος στην περιοχή των προσφυγικών της πόλης της Σάμου με τους απογόνους δεύτερης και τρίτης γενιάς των Ελλήνων προσφύγων με ξενάγηση της προϊσταμένης των Γ.Α.Κ. Αγγέλας Χατζημιχάλη.

Από το δελτίο τύπου της Ένωσης:
«Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και εμείς περπατήσαμε τις γειτονιές που ρίζωσαν οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες, εκεί στη καρδιά του Προσφυγικού συνοικισμού . Μαζί μας περπάτησε ο Δήμαρχος μας Γιώργος Στάντζος και ο αντιδήμαρχος Κώστας Βογιατζής και θυμήθηκαν πως ήταν οι γειτονιές που μεγάλωσαν. Μνήμες από τους Μικρασιάτες δεύτερης γενιάς και τη ζωή τους, τα παιδικά τους χρόνια, οι στερήσεις, ο αγώνας για την επιβίωση...Μαρτυρίες για μια ζωή δύσκολη, χωρίς ηλεκτρισμό, νερό από τις πηγές στα περιβόλια, η μετακίνηση με τους αραμπάδες, οι ασχολίες και τα επαγγέλματα των γονιών τους.. Ξύπνησαν Μνήμες , μάθαμε εμείς οι νεότεροι, ταξιδέψαμε νοερά για λίγο προσπαθώντας να φανταστούμε για λίγο πώς ήταν η περιοχή το 1922 και πώς εξελίχθηκε με τη πνοή, την αγάπη, και τη προσπάθεια των Μικρασιατών προσφύγων και στη συνέχεια των παιδιών και των εγγονών τους μέχρι σήμερα. Η κ. Χατζημιχάλη μας ξενάγησε στη περιοχή περνώντας από τα κτίρια του σημερινού ιστορικού αρχείου-πρώην φυλακών-, γνωρίσαμε την τοποθεσία του πρώτου νοσοκομείου στη πόλη μας (κτίριο περιφέρειας ) καθώς και τη θέση του Δημόσιου τυπογραφείου. Το κτίριο του σημερινού Επικούρειου πολιτιστικού κέντρου ήταν εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας καπνού που εργάζονταν πολλές κοπέλες προσφυγοπούλες Μικρασιάτισες.

Β. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου με θέμα: «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Σάμο 1922 -1940». Οι ομιλητές κ. Χατζημιχάλη Αγγελική προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Σάμου και ο καθηγητής διδάκτωρ ιστορίας κ. Μανόλης Γιαννούτσος παρουσίασαν ιστορικά στοιχεία της άφιξης και της εγκατάστασης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Ανατολής από το 1914 έως το 1922 στο νησί της Σάμου και την πορεία της ζωής τους μέχρι το 1940. Μικρή αναφορά έγινε επίσης για το διαχρονικό πρόβλημα της προσφυγοποίησης των ανθρώπων και που σήμερα η Σάμος αντιμετωπίζει.