Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό λημματογράφησης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τίτλο «Wikipedia: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής» σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum και τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας.
Στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού, σχολικές ομάδες από όλη την Ελλάδα θα κληθούν να διαχειριστούν αρχειακά τεκμήρια και μέσα από δομημένες διαδικασίες να συνδράμουν στη συγγραφή νέων λημμάτων της ελληνικής Βικιπαίδειας και στον εμπλουτισμό και τη μετάφραση υπαρχόντων σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Τη δημιουργία του υποστηρικτικού υλικού που θα χρειαστούν οι διαγωνιζόμενοι στο έργο της λημματογράφησης ανέλαβαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και συγκεκριμένα το τμήμα Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας της Κεντρικής Υπηρεσίας. Η ομάδα των αρχειονόμων, που εργάστηκε για αυτόν τον σκοπό, προχώρησε, ύστερα από έρευνα και μελέτη του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στα ΓΑΚ, στην κατάρτιση καταλόγου νέων λημμάτων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση και δεν περιλαμβάνονται στην ελληνική Βικιπαίδεια, συνοδεύοντας κάθε λήμμα από ικανό αριθμό ψηφιακών αρχειακών τεκμηρίων και την αντίστοιχη βιβλιογραφία.
Η πρόσβαση στον κατάλογο και το συνοδευτικό υποστηρικτικό υλικό θα γίνεται μέσω ενός εύχρηστου και ελκυστικού διαδικτυακού εργαλείου (padlet) που αξιοποίησε η υπηρεσία μας προκειμένου να διευκολύνει τις σχολικές ομάδες στο έργο τους.
Για την παρουσίαση της παραπάνω δράσης οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν προγραμματίσει εκδήλωση, ανοιχτή στο ευρύ κοινό, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 1021, από 18:30 έως 20:00.

Επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση δηλώστε τη συμμετοχή σας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον μαθητικό διαγωνισμό, μεταφερθείτε στον ιστότοπο του Ιδρύματος Ωνάση: