Κατηγορία: Κατάλογοι εκθέσεων
Τοποθεσία: Κεντρική Υπηρεσία
Έτος: 2016
Η έκθεση "100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας" φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 3 έως τις 30 Νοεμβρίου 2014. Αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση για τον εορτασμό ων 100 χρόνων από την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) και υλοποιήθηκε χάρις στις σημαντικές χορηγίες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι οποίες ενίσχυσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οικονομικές δυνατότητες των ΓΑΚ. 

Η παρούσα έκδοση αποτελεί τον κατάλογο της έκθεσης και ακολουθεί αντίστοιχη δομή. Τα τεκμήρια παρουσιάζονται σε εννέα ενότητες σύμφωνα με τις βασικές χρονολογικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μέσα από επιλεγμένα τεκμήρια καταγράφονται οι πρώτες μορφές πολιτικής οργάνωσης του Ελληνισμού, όψεις του Αγώνα για την Ανεξαρτησία (1821-1827), οι προσπάθειες για τη θεμελίωση του νέου ελληνικού κράτους κατά τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια (1828-1832), η περίοδος βασιλείας του Όθωνα (1833-1862) και οι προσπάθειες ιδιαίτερου εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους (1863-1911). 

Η έκδοση ενός καταλόγου επετειακού χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι πραγαμτοποιείται σε μεγάλη χρονικά απόσταση από την έκθεση, ήταν επιβεβλημένη και υπήρξε αίτημα πολλών. Όμως, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η υλοποίησή της χωρίς τη συνδρομή του Εθνικού Τυπογραφείου. Τόσο ο Ειδικός Γραμματέας του και για πολλά χρόνια ενεργό μέλος της Εφορείας των ΓΑΚ κ. Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος όσο και τα ιδιαιτέρως ικανά στελέχη της συγκεκριμένης Υπηρεσίας συνέβαλαν ο καθένας από την πλευρά του στην ολοκλήρωσή της. Ευτυχής συγκυρία, η έκδοση για τα 100 χρόνια ενός δημόσιου φορέα με τη σφραγίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.

(Απόσπασμα από το κείμενο της Αμαλίας Παππά στον πρόλογο του καταλόγου.)

Ο κατάλογος σε ψηφιακή μορφή εδώ.
 
Date insert: