«Η έρευνα για τον Ναυτικό Αγώνα μέσα από τα αρχεία»

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts «λέγειν & ιστορείν» φιλοξενείται η ερευνήτρια οικονομικής και ναυτιλιακής ιστορίας Δρ. Κατερίνα Γαλάνη.

Η συζήτηση με την ιστορικό αναπτύσσεται γύρω από την πρόσφατη ιστορική έρευνα για τον Αγώνα στη θάλασσα και ξεδιπλώνει τον πλούτο του αρχειακού υλικού....
Read more
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 ανοίγει και πάλι για το κοινό η επετειακή έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης» 1821. Ο Αγώνας στη...Read more
Newsletter Μαΐου - Ιουνίου
.
Το νέο μας Newsletter για τους μήνες Μάιο - Ιούνιο είναι έτοιμο, με πολλά αρχειονομικά νέα, άρθρα και προτάσεις συμμετοχής σε συνέδρια και εκδηλώσεις!Read more
"Εβγήκαμεν εις τα πανία"

Όλοι διαβάζουμε την Ιστορία μας!!!

Κατεβάστε ελεύθερα ένα μοναδικό θησαυρό… το Ημερολόγιον των κατά θάλασσαν εκστρατειών του εκ νήσου Ύδρας πλοίαρχου Σαχίνη επί του βρικίου «Ο Μιλτιάδης» υπό την οδηγίαν του Ναυάρχου Ανδρέου Μιαούλη.

...

Read more
Επίσημη Παρουσίαση Έκθεσης στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 
Δελτίο Τύπου επίσημης παρουσίασης της έκθεσης ...

Read more
Την Τετάρτη 9 Ιουνίου γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Αρχείων και σας περιμένουμε να επισκεφθείτε την Έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στην Θάλασσα» στον χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - ΓΑΚ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλία 1821-2021 / Initiative 1821-2021. Δείτε το trailer της Έκθεσης!
Δελτίο Τύπου & Πληροφοριακό και Φωτογραφικό Υλικό Έκθεσης "Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821, Ο Αγώνας στην Θάλασσα"
Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης" 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα


Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ίδρυμα Ευγενίδου, στα πλαίσια της ...

Read more
Έκδοση «Εβγήκαμεν εις τα πανία»

Η έκδοση «Εβγήκαμεν εις τα πανία» αποτελεί ένα προσωπικό ημερολόγιο καταστρώματος πολεμικού σκάφους του Αγώνα. Πρόκειται για το χειρόγραφο ημερολόγιο που διατηρούσε ο πλοίαρχος του πλοίου «Μιλτιάδης», Γεώργιος Σαχίνης, από το 1824 ως το 1827 & στο οποίο καταγράφονται οι πολεμικές επιχειρήσεις και η καθημερινότητα πληρωμάτων & ναυτικών

Read more
ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-2021

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, ανακοινώνουν την έναρξη της Ψηφιακής Έκθεσης ¨ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821- 2021¨.
Ακολουθήστε μας στην εικονική περιήγηση στις αίθουσες του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης, όπου μπορείτε να δείτε, ...

Read more
Συμμετοχή των Γ.Α.Κ. σε Ημερίδα του 1ου και 5ου ΠΕΚΕΣ Αττικής

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε συνεργασία με το 1ο και 5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, διοργάνωσαν στις 25 Φεβρουαρίου 2021, Επιμορφωτική Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «Το 1821 μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους», όπου παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα τεκμήρια που φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία από το ιστορικό αρχείο του 1821,...

Read more
Ολοκλήρωση ταξινόμησης και διάθεση αρχείου Κεντρικής Υπηρεσίας
Ανακοινώνεται η ολοκλήρωση της ταξινόμησης και της περιγραφής της σειράς «Προληπτική Λογοκρισία Κινηματογραφικών Σεναρίων και Θεατρικών Κειμένων» του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών των ετών 1968 -1976.Read more
Μερική Λειτουργία Αναγνωστηρίων Γ.Α.Κ.
Η μερική λειτουργία των Αναγνωστηρίων των Γ.Α.Κ. πραγματοποιείται βάσει του νέου Κανονισμού Λειτουργίας . Υπενθυμίζεται ότι η προσέλευση στα Αναγνωστήρια γίνεται, αυστηρά και μόνο κατόπιν ραντεβού.
Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, επισκέφτηκε την Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, κατόπιν πρόσκλησης της Εφορείας των Γ.Α.Κ. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της επίσκεψης.

Ανακοινώσεις

Κεντρική Υπηρεσία

Περιφερειακές Υπηρεσίες

Διαγωνισμοί - Προκηρύξεις

Έγκριση πρακτικού Επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης για επιλογή αναδόχου - προμήθεια επίπλου ειδικού τύπου
Εγκρίθηκε το από 27-10-2020 πρακτικό της Επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης στο πλαίσιο του με αρ. πρωτ. 141222/Β4/12-10-2020 (ΑΔΑ: Ψ3ΜΩ46ΜΤΛΗ-Ο0Χ, AΔΑΜ: 20PROC007486950) συνοπτικού διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια επίπλου ειδικού τύπου για την φύλαξη και την ασφαλή διατήρηση αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους». Δείτε το Πρακτικό 
Συνοπτικός  διαγωνισμός για την επιλογή Αναδόχου/-ων για την προμήθεια επίπλου ειδικού τύπου για τη φύλαξη και την ασφαλή διατήρηση αρχειακού υλικού των Γ.Α.Κ.
Δημοσιεύτηκε ο Συνοπτικός Διαγωνισμός για την επιλογή Αναδόχου/-ων για την προμήθεια επίπλου ειδικού τύπου για τη φύλαξη και την ασφαλή διατήρηση αρχειακού υλικού των Γ.Α.Κ. Δείτε την Έγκριση Τεχνικών Προδιαγραφών και Διακήρυξη Διενέργειας Συνοπτικού Διαγωνισμού σε doc και σε pdf.
Επανάληψη προκήρυξης συνοπτικού διαγωνισμού με τίτλο:«Προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού στα Γ.Α.Κ.»
Δημοσιεύτηκε η επανάληψη της Προκήρυξης του Συνοπτικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού στα Γ.Α.Κ.». Δείτε περισσότερα: Η απόφαση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού με ΑΔΑ / Το αναλυτικό τεύχος της διακήρυξης του συνοπτικού διαγωνισμού με ΑΔΑΜ / Το ΤΕΥΔ σε .doc format(επεξεργάσιμη μορφή)
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Α/βάθμιας, Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στα Γ.Α.Κ. για το σχολικό έτος 2020 - 2021
Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Κεντρική και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) για το σχολικό έτος 2020 - 2021. Δείτε τη σχετική Απόφαση εδώ.